Facebook hesabımı sileli (kapatalı değil, sileli) neredeyse bir yıl oluyor. Hiç severek kullandığımı hatırlamıyorum, sildikten sonra da dönüp bakmak aklıma gelmedi. Google+ biraz daha iyiydi, ancak Google da harici sitelerin otomatik olarak oraya yazmasını sağlayan özellikleri eklemediği için pek sevimli gelmemeye başladı. Yazı yazınca twitter'da görünmesini sağlamak mümkün ama Google+'ta bu yok, tek tek elle eklemek zorundasınız ve bu sağlanıncaya kadar onu kullanmayı da pek düşünmem. Twitter da gereğinden fazla sınırlı ve kahve muhabbetinin Internetçesinden daha fazlası mümkün görünmüyor. Ciddiye alıp uzun uzun bir şeyler anlatmaya çalışan da var ama anlamak için amuda kalkıp okumak gerekiyor sanırım. Twitter yazmanın mastürbasyonu.

Pinterest, Quora, Path gibi diğerlerini çok kullanmadım. Quora biraz daha konulu, diğerlerinin ne olduğundan haberim yok. En çok kullandığım sosyal medya, şu sıralar Stack Exchange ve onu da sadece okuyorum.

Internet'in aldığı hal çok acı, acınacak bir hal. Bloglarla mı böyle oldu, yoksa sayfaların altına yorum yazmayı icad edince mi sapıttı, yoksa zaten böyleydi de biz mi büyüdük bilemiyorum. Her tarafın reklam olduğu, insanların sayıyla alınıp satılan bir meta haline dönüştüğü, azıcık kalmış dikkatimizi kendine yönlendirmek için canhıraş saçmalıklarla dolu bir yer. Sayfayı açıyorum ve daha yazısını okumak nasip olmadan kendisini layklamamı, abone olmamı, öpüp koklamamı istiyor.

Internet kötü bir ticarethaneye dönüştü. Ellerinde imkan olsa kolumuza yapışacaklar layklamamız için. Layk değil sevgili siteciler, hanutçuluk hiçbir zaman layklanacak bir şey olmadı, haberiniz yok mu?

Bir açıdan iyi, çünkü fazla zaman öldüremiyorsunuz ama gerçekte hayli kötü, çünkü insanlığın iletişimdeki en büyük keşfi buraya kadar sanırım. Bundan sonrası da daha iyi görünmediğine ve Internet işleri reklam haricinde bir gelir kaynağı geliştiremediğine göre, geri dönüştürelemez bir kaynak olan insan ilgisini daha fazla paylaşmak için savaşmaya devam edecekler. Bu arada sosyal medya denen şey de insanların paylaştıkları bilgilerini kullanıp, onlara en ihtiyaç duymadıkları şeyleri ihtiyaçlarıymış gibi pazarlamak için didinecek. Bir yerde insanlar her şeyden olduğu gibi, Facebook'tan da, twitter'dan da bıkacak ve eminim daha da uyuz ve saçma sosyal ağlar ortaya çıkacak ve dikkatimizi çalmaya çalışacaklar.

Birileri de saftirik saftirik, Internet'in ifade özgürlüğüne katkılarını konuşmaya devam edecek. Tabiyy, ikiyüz milyon twitter kullanıcısının ortalık yerde bikbiklemesi hakkaten özgürlük olabilir ama ifade bunun neresinde, kestiremiyorum.

[Teknolojiye Düşünce]