Arada bir dinlemeyi sevdiğim ama genelde akademik olduğu için pek de faydasını görmediğim, adı Ottoman History Podcast ama daha çok Osmanlı ve çevre ülkelerle ilgili doktora tezlerini anlatma podcasti var.

Hürrem Sultan or Roxelana, Empress of the East isimli son bölümde Hürrem Sultan'ı anlattılar. Benim ilgimi, Şehzade Mustafa'nın idamından faydalandığı halde, pek de etkisi olmadığını söylemesi çekti. Sultan Süleyman, Mustafa'nın, Sultan Selim'in Bayezid'e isyanı gibi kendisine isyan etmesinden korktuğu ve fazla sevildiği için idam ettirmiş. Basit bir saray çekişmesi değilmiş konu.

Tarihteki olaylara, hayatımızdaki olaylar kadar basit etiketler yapıştırmayı seviyoruz. Taht ve güç sevgisinin, insana evladından bile tatlı gelebileceğini ve dünya tarihinde bunun gibi pek çok örnek bulunabileceğini gördüğümüz halde.

Bir de Süleyman ve Hürrem'in neredeyse çekirdek aile gibi olduklarını anlattı. Hürrem Sultan'ın, zamanın en güçlü erkeğinin kalbine giden yegane yolu bulmuş olması da ilginç. Bugün düşündüğümüzün aksine, belki de Hürrem'e, ondan basit ve siyasi talepleri olmadığı için bu kadar düşkündü Süleyman. Her ağzını açanın konumundan medet beklediği bir adamın, tek limanı olmak ve bunu yıllarca korumak kolay değil çünkü.

[Yevmiyeler]